Det er noe grunnleggende og godt ved en mor. Hun er der – selv om det stormer rundt oss. Hennes kjærlighet er ubetinget, uendelig og alltid til å stole på. Min mor har alltid sagt: Har ungene det bra, har jeg det bra. Lider ungene, lider jeg dobbelt! Sånn er det! Kjærligheten sitter i ryggraden!
Anne B. Ragde har skrevet en sterk, vakker og til tider morsom bok om sin mor, som hun nok hadde et spesielt forhold til. Jeg liker skrivestilen til Ragde – hun er så ærlig at det noen ganger er brutalt.
Moren Birte er dansk og preget av sin danske oppvekst, som var vanskelig. I Annes og søsteren Elins oppvekst bodde de i en gammel bygård fra 1800-tallet med utedo i Storgata, midt i Trondheims sentrum. De hadde dårlig råd, og Anne forteller med galgenhumor om sitt første ekteskap med Finn. Moren måtte ta opp lån over tre år – akkurat så lenge som Annes ekteskap med Finn varte.
Birte, som er alenemor, har både styrke, livsmot og trass. Hun er en balansekunstner som prøver å få livet sitt i vater. Birte jobber som maskinfører på en plastposefabrikk i Trondheim på dagtid og strikker Mariusgensere og syr Grafferbunader på kvelden – for å få endene til å møtes. Hun koker og baker og er i sving. Birtes «lommer av lykke» er bøkene. Når alt er rolig i heimen, forsvinner hun inn i bøkenes verden. «Er man bundet i livet, kan man bli fri i sinnet», sier hun.
Men opprøret kommer. Når jentene er store, drar hun – i ren protest – på haiketur til Istanbul – i en alder av femtito år. Da hun kommer hjem, selger hun alt hun har (unntatt bøkene) – og flytter inn i en enkel leilighet for å drive med sitt. Lese, skrive, puste – leve.
Birtes siste år tilbringes i en trygdeleilighet i Oslo, og Ragde tar her helt klart et oppgjør med Helse- og omsorgsetaten i Oslo, som hun mener svikter. Hun kaller det selv sin litterære hevn! Alle mennesker fortjener en verdig avslutning på livet sitt!
***
Omtalt av Liv Gade – bokinspirator
Tagged: bøker, bokanbefaling, lesing, liv gade, roman, skjønnlitteratur
Kommentarer