Nå er boka ”Krigsseilernes barn” skrevet av larviksmannen Oddvar Schjølberg, på markedet. Lanseringen er på Tønsberg bibliotek tirsdag 15. september kl. 19.30. Men allerede onsdag 9. september blir boka presentert på en pressekonferanse på Norli Bokhandel på Ålesund Storsenter. Med her er også Frode Tafjord, et av de mange krigsseilerbarna som forteller sin historie i denne boka, som er den sjette i serien om krigsseilerne og deres innsats for vår frihet.
Interessen for boka er stor, og Oddvar Schjølberg vil derfor presentere boka flere steder i tiden framover. med seg vil han ha mange av krigsseilerbarna som er omtalt i boka. Hvis du ønsker å få vite mer om boken, krigsseilerbarna og forfatteren, så har du foreløpig mulighet her:
09. 09. 15 kl. 19.00 – Pressekonferanse ved Norli Bokhandel på Ålesund storsenter. Krigsseilerbarnet Frode Tafjord deltar også.
10.09. kl. 18.00 – Presentasjon på Forlagshuset i Vestfolds 5 -års jubileum og høstboklansering. Krigsseilerbarnet Per C. Wathne vil være tilstede og delta med sanger om samme tema.
15. 09. 15. kl. 19.30 – Lansering og pressekonferanse på Tønsberg bibliotek. Her vil også flere krigsseilerbarn være tilstede, Knut Vidar Paulsen, Roald Venås, Jan Henrik Mørkved, Marwel Sandvold, Jan I. Sørensen og Kari Merete Mørkved, samt Per C. Wathne, som presenterer sin helt ferske cd om samme tema denne kvelden
17. 09.15 – Foredrag Servicesenter Tønsberg, med Per Wathne
21.09.15 kl. 12.00– Pressekonferanse og presentasjon på Haugesund bibliotek, sammen med krigsseilerbarna Karin Marie Nornes og Svein Lynghaug
22.09.15 kl. 18.00 – Foredrag på Kopervik Bibliotek i Karmøy
23. 09 kl. 12.00 Pressekonferanse i Stavanger m/Michael Holmboe og Ole M Simonsen og muligens Per C. Wathne
24.09.15 – Pressekonferanse i Kragerø m/Ingvard Øyen
26.09.15 kl. 13. – Tønsberg HEF sammen med Per Carolus Wathne
30. 09.15 kl. 12.00 – Pressekonferanse på Arkivet i Kristiansand m/Per Carolus og Frank Thorsen
30.09. 15 – Bråstadhuset Arendal sammen med Per Carolus Wathne
13. 10.15 – Foredrag for Brevik Sjømannsforening
15. 09.15 kl 19.00: Hønse-Lovisas Hus sammen med per Carolus Wathne
22.10.15 – Presentasjon for bibliotekene i Oslo
22.10.15 kl. 18.00 – Foredrag på Kongsvinger Bibliotek: «Krigsseilernes innsats for vår frihet»
24. 10.15 – Håpet Skarnes vedr. «Krigsseilerne barn»
27. 10.15 kl. 19.00 – Foredrag for Frogn historielag
02. 11.15 – Foredrag Seniorsenter Tønsberg kl. 17.30
Da krigsseilerne kom hjem fikk de et sjokkerende møte med fedre…landet. I dag er vel ingen ukjent med den skandaløse behandlingen den norske staten og dens byråkrater påførte dem. De stilte gjerne sist i jobb- og boligkøen. Hverdagen ble ikke bedre når mange også så på dem som et uønsket element i samfunnet. Det ble en utrygg tid, hvor kone og barn sto som tilskuere til dette.
Barn av krigsseilerne hadde en spesiell oppvekst, på godt og vondt. Men gruppen blir ofte neglisjert i den norske etterkrigshistorien. Flere av dem tumler fortsatt med mange spørsmål. Ikke minst hvorfor pappa sleit med traumer og nerver etter at krigen var slutt. Et av problemene var at han ikke ville fortelle noe om de vonde opplevelsene, men lagret det i stedet inni seg.
I boka ”Krigsseilerens barn” forteller de nå om oppveksten. Det er en bok om familier som henter styrke til å takle motgang, men også en bok om hvor svak man er som familie, når myndighetene vender dem ryggen. Det er bok om barn som for enhver pris vil passe på sin far, om så bare med kruttlappistol og sprettert på baklomma, og om jenta som opplevde at den største byrden var: ” at jeg på mange måter ble mine egne foreldres forelder”. Her møter vi fedre som gjør alt for å gi barna en trygg oppvekst, men boka beretter også om de mørke skyggene som legger seg over familien, når far kapitulerer og tar alkohol som medisin. En av de som forteller sin historie sier det slik:
– Det som skulle være en trygg og harmonisk oppvekst, har i stedet gitt meg så uendelig mange ”Hvorfor”? Både den gang, og i dag. Det å ha angst som nærmeste følgesvenn, skapte mange forvirrende tanker, og har fulgt meg som en lang, mørk skygge hele livet. Mange barn av krigsseilere opplevde, i likhet med meg, en oppvekst som har gitt ubotelige skader som fortsatt er vanskelig å takle. Episoder fra skoletimene sitter fastspikret. Hvordan elever og lærer hånflirte, når læreren plukket ut meg til å komme fram, for å presentere leksa etter en redselsnatt hjemme…
Det er på høy tid at krigsseilernes barn kommer til orde, og kan få den plassen de bør ha i norsk krigshistorie. Men boka vil uten tvil også vekke debatt.
17 krigsseilerbarn står fram i denne boka, og for første gang forteller de sin historie om oppveksten i krigsseilerfamilie.
Kommentarer