Tekst: Marte Østmoe. Foto: Forlagshuset i Vestfold.
I dag er høstens katalog for 2015 klar, med hele atten spennende titler. , men katalogen til Liv Forlag i Forlagshuset i Vestfold as, er totalt uten kjendisnavn. Her er ingen Ari Behn eller Jo Nesbø. Ingen utenlandske «damebokforfattere». Ingen bloggere som forteller sin historie. Men desto flere debutanter og barnebøker?
– Høstens katalog gjenspeiler kanskje mer enn noen gang tidligere filosofien vår, sier forlagssjef Myriam H Bjerkli. – For selv om vi selvfølgelig ikke hadde hatt råd – eller lyst – til å takke nei dersom Jørn Lier Horst banket på døra, ønsker vi å være et forlag der de nye og ukjente får mulighet til å utvikle seg, uten at jaget etter profitt og salgstall skal ta overhånd.
I høstkatalogen til Liv forlag er åtte av forfatterne debutanter. Det er ganske spesielt i en tid da for eksempel Juritzen forlag ikke har en eneste debutant på lista, og de store forlagene i hovedsak satser på godt kjente og langt sikrere kort?
– Ja, og i tillegg til at mange av våre forfattere er debutanter, så har vi også mange forfattere som kommer med bok nummer 2-3-4-5, etter å ha debutert nettopp hos oss. Men debutanter krever selvfølgelig mer jobb, det tar tid å utvikle et forfatterskap. Et godt eksempel der er Frode Eie Larsen, som fikk ganske blandet kritikk for de to første krimbøkene sine, men som stadig har skrevet seg bedre. «Du skal lide», som kom i fjor, høstet femmere av alle anmelderne, og vi har stor tro på at leserne også vil like hans femte bok, «Englefjær», som kommer nå i september.
Det er et veldig stort antall barnebøker i katalogen?
– Barn er den viktigste lesergruppen som finnes. Hvis man ikke blir glad i å lese som barn, er det langt mindre sjanse for at man leser som voksen. Og i tillegg til at vi har hele åtte titler FOR barn og ungdom, så dreier også to av bøkene våre seg OM barn, debattboken Til barnets pris og boken Krigsseilernes barn der Oddvar Schjølberg har intervjuet en rekke krigsseilerbarn om utfordringen ved å vokse opp i hjem der fedrene seilte ute under krigen. Pluss egentlig delvis også krimromanen Moderskipet, der debutant Audun Støren tar oss med på innsiden av Oslos narkotikamiljø. Det er mange triste barneskjebner der også, dessverre …
Det er kun norske forfattere her, ingen oversatte?
– Igjen nettopp dette at vi ønsker å få fram nye, norske forfattere. Mange forlag gjør det bra med å oversette bøker som allerede har slått an i andre land, og vi kommer faktisk med en utenlandsk oversettelse til påske neste år, «Besatt» av Steen Harvig, en dansk krimforfatter som har høstet gode kritikker som en av redaktørene våre er veldig begeistret for. I tillegg har vi tidligere oversatt en svensk bok om barn som har foresatte i fengsel. Men oversatte bøker skal alltid være unntaket hos oss, hjertet vårt er i Norge.
Men lar det seg gjøre å drive et forlag med såpass lite fokus på inntjeningen? I disse dager hvor selv giganten Gyldendal utgir bøker som «Fifty shades av grey»- for å få høyt nok overskudd?
– Det er selvfølgelig en utfordring, og vår markedsansvarlig, Frode Eie Larsen, skulle sikkert ønske seg noen kjente navn å selge inn. Men vi har doblet omsetningen hvert år siden vi starter – veldig smått – for fem år siden, så selv om ingen av oss foreløpig er blitt rike av dette, går det stadig bedre. Stadig flere får øynene opp for at både vi og bøkene våre finnes, og det er vi selvfølgelig glade for!
Kommentarer