Under overskriften «Fiaskoen i Fredriksvern» har Østlandsposten i Larvik beskrevet boken «Skjærgårdsflåte i solnedgang» og intervjuet forfatteren av boken, Finn Erhard Johannessen. Boken handler om historien til Fredriksverns Verft i Stavern, og overskriften til tross, Østlandsposten journalist Roger W. Sørdahl, beskriver boken som alt annet enn en fiasko. Han skriver blant annet:
«Boken er gitt ut på det larvikbaserte LIV forlag, og er en god illustrasjon på ambisjonene til det forholdsvis nystartede forlaget. Det er et grundig dokument over Fredriksvern verfts historie fra starten i 1750 til 1814 Johannessen presenterer leserne for. Riktignok har det også tidligere blitt gitt ut bøker om det spesielle verftet, men neppe noen så omfattende som Johannessens.»
Journalisten konkluderer deretter med:
» …også folk som ikke er spesielt interessert i militærfartøyer og skipsbygging, har mye å finne i Finn Erhard Johannessens bok. Den tegner også et både dypt og interessant bilde av dagliglivet i verftsbyen på 1700-tallet.»
Og hvorfor forfatteren mener at Fredriksvern Verft nok må betegnes som en fiasko, finner du selvfølgelig grundig forklart i boken…
Om bok og forfatter:
Fredriksvern verft er et enestående kulturminne, og i denne boken gis det en bred fremstilling av historien fra grunnleggelsen i 1750 og til 1814 da nedturen begynte. Byggingen av galeiflåten som skulle forsvare kysten mot den svenske skjærgårdsflåten, står i fokus, men også det særpregete verftssamfunnet får stor oppmerksomhet. Fredriksvern verft ble langt på vei en fiasko. Nesten fra starten av ble galeiflåten akterutseilt av mer moderne skjærgårdsfartøyer som bleutviklet i nabolandene. Først under napoleonskrigene ble tilsvarende fartøyer bygget i Fredriksvern – i stort omfang – og da fikk verftet sin store tid.
Kildematerialet er usedvanlig rikt og til dels aldri tidligere brukt. Det gjør det mulig å gi en dyptloddende fremstilling i en levende form som samtidig kaster lys over viktige forhold i samfunnet omkring.
Finn Erhard Johannessen (født 1955) er professor i historie ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere gitt ut blant annet: I støtet. Oslo Energi gjennom 100 år 1892-1992. Alltid underveis. Postverkets historie gjennom 350 år, bind 1 1647-1920. En del av Nasjonal kontroll og industriell fornyelse. Hydro 1945-1977 samt diverse bydels- og lokalhistorie.
Kommentarer