Nøtterøy-bosatte Stein Erik Lunde kom i fjor høst ut med en historisk ungdomsroman; «Elias og Emilie» er jevngamle tenåringer og fatter etter hvert stor interesse for hverandre. Imidlertid kommer de fra svært ulike kår, og den slags spilte en betydelig – ja, endog avgjørende – rolle i den epoken bokens handling utspiller seg.
I forbindelse med markeringen av Munch-året i 2013 engasjerte Lunde seg i både skriving og research rundt Edvard Munchs Åsgårdstrand-tilværelse. Året 1904 pekte seg ut som et år man med sikkerhet kan si at kunstneren tilbrakte hele sommeren i sitt idylliske sommerhus i området, og forfatteren fant rikelig med lokalt stoff fra dette året gjennom nedtegnelser gjort av skribenten Christian Peder Grønbech Gierløff. Skribenten var god venn av Munch og har gjort sin ettertid en tjeneste ved å notere flittig og temmelig detaljert fra nærmiljøet den gang da…
Historien om «Elias og Emilie» har mottatt meget gode tilbakemeldinger – blant annet fra Aftenpostens og Tønsbergs Blads litteraturkritikere.
Forlaget Cappelen Damm gir oss denne presentasjonen av Lundes roman:
«Åsgårdstrand 1904. Det som pleier å skje, skjer også denne sommeren: Sol og måne skinner, dampbåten kommer og går, Edvard Munch bor i sitt gule hus, fisken biter og taterfølget slår leir i skogen. Men det er første gang Emilie er her. Hun ferierer i Åsgårdstrand sammen med familien. Elias er sønn av en av stedets skomakere. De er begge seksten år.
Elias og Emilie er en roman om forelskelse og lengsel.»
Tagged: bøker, forfatter, lokalhistorie, nøtterøy, roman, stein erik lunde, Tønsbergs Blad, ungdomslitteratur
Kommentarer