Ovenstående tittel er en nyutgivelse av Nicoline Thaulows roman fra 1800-tallets Norge. Dette var forfatterens samtid, og den litterære tematikken er i stor grad typisk for kvinneskjebner og kvinneliv i denne perioden i vårt samfunns historie.
Sandefjord-baserte Ragnar Aamodt har vært bokens redaktør, og Berit Marianne Gabrielsen, også hjemmehørende i Sandefjord, har skrevet et omfattende forord.
Boklansering vil finne sted på Sandefjord bibliotek den 15. februar.
Forlaget presenterer utgivelsen samt dens forfatter på følgende måte:
«Tvangsekteskap er ikke noe nytt, allerede for 153 år siden skrev Nicoline Thaulow om dette i romanen «Drøm og virkelighed». Hovedpersonen i boken nekter å gifte seg, fordi hun ikke får lov å gifte seg av kjærlighet. Dette i motsetning til Camilla Colletts hovedperson («Amtmandens døtre») som gifter seg selv om hun ikke elsker sin utpekte ektemann. Det er altså slett ikke slik at Camilla Collett var alene, slik historieskrivere ofte lar oss tro. Thaulow utga i 1861 «Drøm og Virkelighed», men da uten sitt eget navn på bokens omslag. Det ville hverken hennes maktglade mann eller deler av forlagsverden den gang. Hun skrev manus mens mannen var på sine forretningsreiser. Det er synd at han ikke reiste mer, mener mange.
Boken utkommer mens vi markerer hundreårsjubileet for kvinners stemmerett og 152 år etter at Nicoline Thaulow fikk utgitt sin bok. Det er på tide at hun får den utgitt med sitt navn på omslaget.
Boken inneholder en god og grundig presentasjon av Nicoline Thaulow, forfattet av Berit Marianne Gabrielsen. Hun gir en grundig innføring i Thaulows forfatterskap og setter henne inn hennes samtid og i forhold til hennes samtidige. Gabrielsens introduksjon gir mange nye refleksjoner omkring kvinners forfatterskap i det århundre som mange kaller mannens århundre.»
«Forfatterinnen Nicoline Thaulow (1807-1885), var gift med finans- og kulturguruen Heinrich Arnold Thaulow. Sammen fikk de syv barn, men Nicoline gjorde mer enn å føde barn. Hun var blant de fremste av de 20-30 forfatterinnene på 1800-tallet, som bygde stein på stien for kvinners rettigheter gjennom sine artikler, noveller, memoarer, og for noen av dem: Bøker.»
Tagged: arrangement, bøker, Berit Marianne Gabrielsen, bibliotek, historie, Nicoline Thaulow, Ragnar Aamodt, roman, Sandefjord
Kommentarer