I disse dager lanseres en ny bok om et nokså omfattende tema – nemlig menneskers forhold til sine mødre… Gro Mukta Holter, billedkunstner og designer fra Nøtterøy, er en av bidragsyterne til denne utgivelsen, og hun har tidligere blant annet laget en kunstutstilling rundt nettopp morsrollen. I boken forteller hun selv om sin familiebakgrunn med hovedvekt på forholdet til adoptivmoren som ble syk og døde på et tidlig stadium i datterens liv.
Juritzen forlag presenterer utgivelsen som følger:
En hyllest til mor
Dette er en bok til alle mødre. Vi møter kjente mennesker som forteller om kjærlighet og sterke bånd, om løsrivelse og savn, om å vokse opp med mor og om veien videre – med eller uten henne.
Her er historier vi alle kan relatere oss til og lære noe av.
De som er med er: Erna Solberg, Geir Kvarme, Lisa Stokke, Siv Jensen, Mia Gundersen Leliënhof, Kjell Magne Bondevik, Camilla Prytz, Christian Ringnes, Knut Brundtland, Arne Nerjordet, Marie Kristiansen, Odd Petter Magnussen, Cecilia Brækhus, Erle Kyllingmark, Linda Knausgård, Margareth Olin og Leo Ajkic
Bakgrunn: Det hele startet en juninatt, i 2010. Billedkunstnerne Mia Gjerdrum Helgesen og Gro Mukta Holter delte sine livshistorier og fant ut at de hadde en felles skjebne; de har begge opplevd å leve med en syk mor og å miste henne i ung alder. Samtalen i natten ble til tanker og ideer som munnet ut i utstillingen «BLOOD, MILK & HONEY – a tribute to the art of motherhood». De traff en nerve som utløste ideen til en kunstbok om morsrelasjonen.
Kunstnerne inngikk et samarbeid med journalist Kjersti Salvesen, og sammen knadde de tre kvinnene videre på ideen om en bok om mor. I løpet av to og et halvt år har bokprosjektet utviklet seg. Kunsten har tatt form – og de har lært mødrene til flere profilerte mennesker å kjenne.
Flere av menneskene i boken, har satt ord på følelser og tanker om relasjonen til mor for første gang. Det har blitt mange tårer, hjertelig latter og dype refleksjoner.
Åpenheten og lysten til å dele historien om sin mor er enda større enn de hadde turt å drømme om, noe som også har kommet bokens fotograf, Ragnar Hartvig, til gode. Ragnar har klart å fange de uttrykkene hver enkelt får når de tenker på sine mødre. Portrettene i boken er derfor fylt med varme, ømhet og godhet, men inneholder også snev av sårhet, ambivalens og vanskelige følelser.
Kommentarer