En større bokutgivelse med ovenstående tittel er nå tilgjengelig. Undertittelen er «Fra Telegraf til Willem Barendsz (II)», og antyder at forfatter Geir Røsset har foretatt en detaljert og omfattende gjennomgang av temaet. Røsset skriver følgende på nettsiden http://www.paafeltet.org:
Boken er på 271 sider og den spenner over 124 kokerier bygget/konvertert i tidsrommet 1903 til 1955. Hele boken er trykket i farger og foruten flere hundre fotografier rommer den også flere originale kunstverk malt spesielt for denne utgivelsen. Boken kan blant annet bestilles her og utsending av boken starter 17. november. Denne dagen er det boklansering på Røde Kors-huset i Sandefjord i regi av Hvalfangstmuseet. Jeg oppfordrer alle som er interessert til å ta seg turen. Arrangementet begynner kl 13.00.
Han legger dessuten til:
Vi etterlyser stadig filmer og bilder til nettstedet. Særlig fra norske ekspedisjoner. Har du, eller noen du kjenner, gammel smalfilm liggende så vil vi gjerne hjelpe til med å digitalisere disse.
Novus forlag uttaler dette om sin nye utgivelse:
Denne boken viser med tekst og bilder utviklingen av hvalkokeriene fra de første dampskipene ble ombygget like etter 1900. Den viser hvordan det i mange år fortsatt også ble brukt seilskip, og hvordan skipene gradvis ble større og bedre utrustet. Gradvis ble de til «flytende fabrikker»…
Så å si alt som kunne gjøres på en landstasjon knyttet til opparbeiding, utkoking av olje i ulike kvaliteter og produksjon av såkalte biprodukter (blant annet hvalmel av ulikt slag) ble komprimert og installert om bord. Den tekniske utviklingen gjorde skipene helt uavhengig av landbaser, fangsten ble «pelagisk» og kunne foregå utenfor ulike lands territorialfarvann. Før noen forvaltningsregimer var etablert førte dette særlig i Sørishavet til en enorm ekspansjon i fangsten.
Tagged: arrangement, bøker, Geir Røsset, hvalfangst, lokalhistorie, maritimt, Sandefjord, vestfold
Kommentarer