Dette er tittelen på en nylig utgitt bok av Helge Klingberg, Stokke. Han er nå pensjonert landskapsarkitekt, og har i sitt yrkesliv blant annet arbeidet mye med spørsmål rundt kirkegårder og gravminners estetikk og historikk. I boken behandler han flere temaer; for eksempel utforming av gravstøtter før og nå; med henblikk på både materialvalg og dekor/symbolikk.
e-forlaget skriver følgende om bokutgivelsen:
Boka «GRAVMINNER gjennom tusen år» er ei historiebok hvor 1900-tallet beskrives for første gang. Hva gravminner forteller oss gjennom tekst og symboler er også viet plass i boka. Videre retter den søkelys på juridiske, tekniske og estetiske sider ved dagens gravminner. Vern av kirkegård er også et viktig kapittel i boka.
Helge Klingberg (f. 1940) er utdannet landskapsarkitekt og har vært Kirkedepartementets rådgiver i kirkegårdssaker i en tredveårsperiode. Bortimot like lenge hadde han ansvaret for undervisningen i kirkegårdsplanlegging ved Universitetet for miljø og biovitenskap, de siste 10 år som professor II. Før den tid var han lektor ved gartnerskole og dernest privatpraktiserende landskapsarkitekt. Han hadde også sekretær- og kurslederfunksjonen i Norsk forening for kirkegårdskultur i mange år.
Klingberg har skrevet flere lærebøker for gartnerskolen. I 1975 skrev han boka Håndbok i kirkegårdsdrift, og i 1997 Kirkegårdsboka som ble nyskrevet under navnet Den nye kirkegårdsboka i 2005.
Tagged: bøker, gravminne, Helge Klingberg, historie, kirkegård, kultur, stokke
Kommentarer