Etter fire års pause, kommer det nå i oktober endelig en ny roman fra Dag Solstads hånd. Romanen har fått den noe uvanlige tittelen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», og det er Solstads interesse for slektsforskning som nå har kulminert i en roman.
Den nye romanen er på hele 400 sider, noe som er lengre enn de fleste av hans tidligere utgivelser. Ifølge Solstads utgiver tar forfatteren her utgangspunkt i egen slektshistorie og legger handling til Bø og Seljord i Telemark. Solstad er jo som kjent fra Sandefjord, men lenger tilbake har altså hans familie dype røtter i Telemark.
– Mange vil bli overrasket. Dette er en helt annen type roman fra Dag Solstad, sier sjefredaktør i Oktober, Ingeri Engelstad, i et intervju til Dagsavisen.
Tidligere i år kom samtaleboka «Dag Solstad: Uskrevne memorerer» av Alf Van Der Hagen. Her forteller Dag Solstad at han har sporet slektens historie i Telemark helt tilbake til 1300-tallet.
Dette materialet ble altså grunnlaget for en ny roman, og i følge forlaget er det en undersøkelse av hva som ligger i historiens mørke, og hvordan vi kan forsøke å nærme oss historien, som er ført i pennen. Her beskriver Solstad arbeidet med sine 90-tallsromaner, som motstykke til samtidas kommersielle litteratur. Han setter «det uoppløselige episke element» opp mot «unødvendige episke element», eller spekulativ ytre handling, som kan oppløses i ren stimulans – «skrekk, gru, spøk, spenning, romantikk og pornografi», skriver avisa.
Oktober forlag presenterer Solstads seneste utgivelse på denne måten:
«Les langsomt, ord for ord, hvis man vil forstå hva jeg sier. Jeg må nok begynne med å si dette, for det som nå en gang står kan ikke sies på noen annen måte.»
Slik åpner Dag Solstads roman Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896, som følger Solstads slekt på morssiden, og de gårdene slekten var knyttet til, gjennom nær 300 år. Solstad opplever at det aller meste av fortidens erfaringer ligger begravet i historiens mørke, og ikke lenger er tilgjengelige for oss, og han lar seg ikke friste til å dikte videre på det kildematerialet han har. Slik undersøker romanen innlevelsens grenser. Likevel stiger disse livene opp fra historien med en lysende klarhet og kraft.
Tagged: bøker, dag solstad, roman, Sandefjord, skjønnlitteratur, slektsforskning
Kommentarer