I løpet av måneden kommer en kritisk vurdering av barnehagehverdagen – med særlig vekt på det pedagogiske, eller mangelen på nettopp dette, om man vil… Det er Kjell Gustumhaugen, nå bosatt i Tønsberg, som står bak boken. Han har grundig kjennskap til området gjennom å ha utdannet seg til barnehagelærer og blant annet jobbet som pedagogisk leder i en Oslo-barnehage. Arbeidsdagen i barnehagen artet seg imidlertid ganske annerledes enn Gustumhaugen hadde tenkt seg. Dette fikk ham etter hvert til å skrive ned og systematisere sine refleksjoner i forhold til den rent faktiske hverdagen han opplevde som fagperson. I dag har han gått tilbake til sin tidligere yrkeskarriere som tekstforfatter/kommunikasjonsrådgiver.
Universitetsforlaget presenterer utgivelsen på følgende vis:
Boka gir oss observasjoner og refleksjoner over hva forfatteren møter i barnehagen, ikke først og fremst som mann, men som pedagog. Han er nær, personlig, kritisk og selvutleverende.
Han begynner friskt med et sterkt ønske om å endre, men møter raskt en innarbeidet hverdag med sterke tradisjoner og solide rutiner. Klarer han å endre dem? Bør han det? Fungerer barnehagehverdagen egentlig godt som den er? Eller er barnehagen et oppbevaringssted for de små menneskene, fylt med misnøye, sykemeldinger og budsjettkutt som gjør endring umulig?
Forfatteren møter en barnehagehverdag som er langt fra det bildet som tegnes på barnehagelærerutdanningen. Han møter ildsjeler, og han møter folk som drømte om noe annet. Han møter skjebner og han møter barn som berører og setter dype spor.
Denne boka er for alle som utdanner seg til barnehagelærere, alle som jobber i barnehage og alle som interesserer seg for hverdagen mellom åtte og fire i barnehagen.
Kommentarer