I morgen, torsdag 26. september klokken 19.00, vil religionshistoriker og forfatter Øystein Morten fortelle om sin jakt på Olav den hellige – den mytiske sagakongen de fleste har hørt om, men kanskje ikke nettopp har inngående kjennskap til… Ifølge arrangørene blir det også boksalg. Billett til foredraget er priset til kr 50,-.
Forfatteren har utgitt flere bøker, og Spartacus forlag sier følgende om ham og utgivelsene:
Øystein Morten (f. 1973) er religionshistoriker fra universitetet i Oslo og forfatter.
Han har tidligere vært distriktskonservator i Vest-Telemark.
For bøkene Stavkyrkja i Eidsborg. Ein biografi (2008) og Magnus den gode (2011) har han fått svært gode kritikker
I år er det 1000 år siden Olav Haraldsson ble døpt i Rouen i 1013. Religionshistorikeren Øystein Morten har gjennom flere år studert historien hans; en brutal og bestialsk historie. Vi følger Olav fra han er med i en leiehær under stormingen av byen Canterbury i 1011 og videre til han ankommer Vestlandet høsten 1015.
Samtidig arbeider Øystein Morten med et annet prosjekt. Hos den katolske kirken oppbevares det noe som skal være et ben fra kroppen til Olav den hellige. Etter flere runder med forhandlinger får han sammen med professoren Per Holck tillatelse til å gjøre rettsmedisinske undersøkelser av benet. Røntgenfotografi, karbondateringer og DNA-strukturer gir spennende perspektiver på hvem denne Olav var, og hva som kan ha skjedd med kroppen hans etter døden.
Til slutt må Øystein Morten også fullføre granskingen av de historiske kildene om Olavs liv. Resultatet er en fortelling om en annen Olav enn den vi kjenner. Portrettet av kongen som kristnet Norge er fullt av overraskelser. Samtidig handler denne boken om tro og håp i middelalderen, om en mektig kirke, forbyttede lik og om hemmeligheter som har ligget gjemt hos domkapitlet i Nidaros.
«Det var ingen solformørkelse på Stiklestad 29. juli 1030. Ingen konge som kastet sverdet. Det fantes ingen blind mann med blod på hendene, ingen sandbanke, ingen kiste som kom opp av jorden. Ingen frisk duft og ingen voksende negler. Ifølge mange av de eldste kildene dreide det seg heller ikke om noe stort slag på Stiklestad.»
Kommentarer