I løpet av høsten vil det bli flere kulturbegivenheter på Villa Møllebakken på Haugar i Tønsberg. Kulturkaféen Rederiet skal i utgangspunktet avholde arrangementer én onsdag per måned – forhåpentligvis også enda oftere i tiden fremover. En god nyhet for årets sesong er middagsservering før hvert arrangement. Husets ferske suppe vil da stå på menyen for alle som ønsker å la seg friste.
En av disse onsdagene vil det bli foredrag ved den profilerte forfatteren Gert Nygårdshaug.
Cappelen Damm skriver om forfatteren:
Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 25 bøker i ulike genrer; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Denne elegante krimserien på ti bøker ble avsluttet i 2006 med Rødsonen. Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans. Forfatteren har blant annet gitt ut Dverghesten, Nullpluss og Søthjerte – en romantriologi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap. I Bastionen, Mengele Zoo, Himmelblomsttreets Muligheter, Prost Gotvins Geometri og Afrodites Basseng har han tatt opp aktuelle samfunnsspørsmål. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok». Den matglade og -kyndige Nygårdshaug kom i 2012 med sin første kokebok, Vår ære og vår mat. En meget lesverdig og original matbok, skrevet i samarbeid med forfatterkollega Torgrim Eggen, og hvor språkkyndige Helen Uri har en gjesterolle som ordstyrer i en samtale mellom de to forfatterne om mat og litteratur.
Om lokalitetene: (Kilde: Wikipedia)
Villa Møllebakken er en villa på Haugar i Tønsberg. Den ble opprinnelig bygd i sveitserstil, men har nå en blanding av ulike stilarter etter flere moderniseringer. Innvendig er det fremdeles mange detaljer i louis-seize- og jugendstil. Den ble oppført i 1890 som privatbolig for skipsreder Johannes Bull. Halvdan Wilhelmsen flyttet inn i 1905 og bygde det ut. Tønsberg kommune tok over i 1939, og fra 1946 til 1992 ble det brukt som lokaler for Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. Da biblioteket flyttet ut i 1992, ble det vurdert å rive bygget. Den ble imidlertid funnet verneverdig, og brukes i dag til arkitektkontorer og selskapslokaler.
Kommentarer