Det var mange som hadde funnet veien til Big Ben i Tønsberg da Tunsberg Litterære Selskap, Litteraturivestfold.no og Liv Forlag arrangerte ”Kriminell aften” med boklansering og prisutdeling. Førstepremievinneren var Geir Jensen, som til daglig jobber som regnskapsfører.
Kvelden begynte med prisutdeling til fire av de fem forfatterne som har vunnet seg plass i Liv Forlags ferske krimnovellesamling ”Døden ved Verdens Ende”, der novellene har fått plass sammen med kjente forfattere som Ingvar Ambjørnsen, Jørn Lier Horst Jan Mehlum, Kurt Aust, Merete Junker, Ørjan Nordhus Karlsen med flere.
De ferske vinnerne, som trakk det lengste strået av hele 78 innsendte bidrag i Liv Forlag og Litteraturivestfold.no krimnovellekonkurranse, ble intervjuet og fikk presentere smakebiter fra boka. Fire av vinnerne var tilstede, Geir Jensen, Lene Lauritsen Kjølner, Helle Cecilie Natholmen og Unni Ranheim, og de ble selvfølgelig også behørig premiert, med portrett-tegning av seg selv tegnet av Larvikskunstneren Kari-Mette Astrup, krimbøker og premiesjekk. Førstepremievinneren, Oslo-bosatte Geir Jensen, mottok førstepremien på 5000 kroner for novellen ”Indisk Curry”, en novelle om såret stolthet, bitterhet og hevn. Og den lykkelige vinneren, som i dag jobber med regnskap, kunne fortelle at han har langt mer på lager.
– Jeg har bestandig syntes det var mer spennende med tekst enn med tall, fortalte han. – Og skrivebordskuffen er full av tekster, jeg jobber blant annet med en fantasyserie for ungdom. Og etter at jeg vant denne skrivekonkurransen her, så har jeg fått litt mer selvtillit i forhold til skrivingen min, så nå skal jeg få fullført det første prosjektet og sende det videre til forlag. Skjønt, han ler, – da jeg fikk vite at jeg faktisk hadde vunnet konkurransen, så var jeg så høyt oppe, at jeg ikke nådde ned til skrivepulten på en uke…
Geir Jensen var eneste hane i blant vinnerne denne kvelden, resten av vinnerne var alle hunkjønn. Hanne Rosted fra Alta var ikke tilstede, men de tre andre vinnerne, Helle Cecilie Natholmen, Lene Lauritsen Kjølners og Unni Ranheim som var bosatt i Sandefjord og Tønsberg var alle tilstede. Og de hadde grunn til å glede seg litt ekstra denne kvelden. Bokanmelder Finn Stenstad i Tønsberg Blad hadde nemlig anmeldt boken i Tønsberg Blad samme dag. Han ga samlingen terningkast fem, samtidig som han trakk fram jentenes bidrag i positive ordelag, og mente at de absolutt holdt mål, selv i såpass celebert selskap.
Klokka sju begynte bokbadet med de som denne kvelden ble døpt til “De fire store,” Jan Mehlum, Jørn Lier Horst, Jørgen Brekke og Kurt Aust. De ble bokbadet av Bernt Eggen, og han slo raskt an tonen ved å spørre Jørn Lier Horst om han ikke rett og slett bedrev ureint spill, når han som politimann skrev krim, siden politijobben ga ham et klart fortrinn framfor de fleste av kollegaene / konkurrentene sine. Horst var nok ikke helt enig i tankegangen, men bedyret at politijobben var veldig viktig for ham, kanskje også viktigere enn forfatterkarrieren. Mehlum på sin side, kunne fortelle at han egentlig ikke likte politifolk, og heller ikke var noen stor fan av millionære, som et ørlite og ganske vennligsinnet stikk til den suksessrike politimannen og forfatteren ved hans høyre side.. Eggen fortalte deretter litt om de forskjellige forfatterne og bøkene deres, før han tok for seg selve skriveprosessen, hvorfor de skrev slik de gjorde. Hva de ønsket å fortelle, og ikke minst hvilken scene som hadde vært vanskeligst å skrive. Der var i hvert fall tre av de fire skjønt enige, scener med barn og unge som blir mishandlet og kanskje drept var den største utfordringen. Jan Mehlum trakk fram sin siste bok, der den triste Christoffersaken i Kodal er med, som noe av det vanskeligste å skrive om. Jørn Lier Horst derimot, har valgt en annen løsning. Han sørger rett og slett for å unngå de beskrivelsene som smerter mest… Jørgen Brekke, som for anledningen måtte forsvare sin utflytting fra vakre Vestfold til traurige Trøndelag, hadde også noen grusomme scener i erindringen, spesielle kapitler som hadde vært vanskelig å skrive om. Å skrive om mord på kvinnelige bibliotekkarer derimot, det fant han slett ikke vanskelig. Til tross for – eller kanskje nettopp på grunn av – at han er gift med en…
Tagged: jan mehlum, jørgen brekke, Jørn Lier Horst, kurt aust
Kommentarer