Det ble en givende, interessant og lærerik ettermiddag på Kafe M i Tønsberg mandag. Astrid Bjønnes fortalte om boka Anna Karenina, om Tolstojs biografi og forfatterskap og om Russland på slutten av 1800-tallet. De fleste tilhørerne hadde lest boka og/eller sett den nye filmen som går på kino i disse dager. Astrid Bjønnes øste av sine kunnskaper og fortalte om situasjonen i Russland etter at livegenskapen ble opphevet i 1861 under tsar Alexander 2., om rangssystemet blant innbyggerne i landet, om konflikten mellom adelskap og bønder, og hun fortalte om boka Anna Karenina. Den ble først publisert som følgetong i tidsskriftet “Den russiske budbærer”, noe som var vanlig på den tiden. Boka ble fra første stund en suksess, og Tolstoj fikk mange brev fra lesere som ville påvirke historien.
Leo Tolstoj(1828-1910) var selv adelig, men hans ideal var det enkle liv på landet, og han arbeidet hele livet for å bedre bøndenes kår. Den store forfatteren var også en god pedagog med spesiell fortellerevne, og skrev en ABC som ble brukt i over hundre år. På slutten av sitt liv trakk han seg tilbake og levde svært spartansk. Han brevvekslet med flere, bl.a. Gandhi, og han kjempet mot dødsstraff, noe som er tema i boka “Oppstandelse” som kom i 1899.
De fleste kjenner innholdet i kjærlighetsromanen Anna Karenina, som forøvrig er filmet elleve ganger. Tolstoj ble overøst med lovtaler for dette verket, og mange påstår at livet i Russland aldri ble det samme etter at boka kom ut. Bjønnes er ekspert på området og besvarte mange spørsmål om samfunnsliv og forhold melom mennesker i Russland rundt 1900, og den interesserte forsamlingen fikk en god oppdatering.
Skrevet av Maria Szacinski
Kommentarer