Anmeldt av Ellen Engen-Medlie
Jarle Karlsrud har skrevet boken “Det er forbudt å falle over bord!”
Boken består av grøsserhistorier fra seilermiljøet. Denne boka har forfatteren skrevet først og fremst på grunn av sin lidenskap for sjøen og for seiling. Dette er ikke hans første bok; den første var en reiseskildring som visstnok ikke mange ønsket kjøpe. At det ble grøsserfortellinger var, i følge ham selv i bokas forord, for å kunne nå ut til et større publikum som består av annet enn kun seileentusiaster.
Dette er forlagets omtale av boka:
Denne boken inneholder seks grøssere om det som kan gå galt når man er i båt. Du kan blant annet lese om mannskap som svikter, og om skippere som burde vært sperret inne.
Båtlivet dreier seg ikke bare om sommer og sol. Ting kan også gå galt! Dette er en samling historier om båtturene som ikke ble som man ventet. Hva gjør du når du er langt til havs i en liten båt og folk begynner å forsvinne? Hvem kan du stole på, og hvordan skal du overleve? Hvorfor kommer ikke folk tilbake fra tur, og hvordan går det med dem som til slutt klarer å komme til land? Forstår du hvorfor skipperen alltid sier at det er forbudt å falle over bord, og at det straffes med døden? Jarle Karlsrud skriver mye om båter og båtliv. I denne boka skriver han om noe av det som kan gå galt når man er i båt. Her kan du lese om uheldige omstendigheter, om mannskap som svikter og om skippere som burde vært sperret inne istedenfor å bli sluppet løs på havet. Etter å ha lest denne boka så tenker du deg nøye om neste gang du blir invitert med på båttur.
Men la oss se litt nærmere på noen av historiene til Karlsrud: Skagen er en fortelling om tre kamerater som befinner seg på Skagen i Danmark. Ferien er over og arbeidslivet kaller, og de må derfor seile hjem til Norge på tross av at det dårlige været tilsier at de bør vente. På turen skjer det som vi skjønner kommer til å skje, nemlig ulykker. Overraskelsesmomentet kommer først etter at reisen er over, men dessverre er det ikke større enn at en trekker litt på skuldrene. Det samme kan sies om de andre fortellingene også. Her er ingen grusomme detaljer, ingen ektefølt smerte eller redsel.
Det er forbudt å falle over bord er tittelen på den lengste fortellingen. I den legger fire kamerater ut på ferd fra Hellas til Karibia. Turen går via Kanariøyene, og derfra tar de med seg en mer erfaren seiler enn dem. Arne ønsker seg en tur over Atlanteren og er ikke redd for å jobbe for det. Det tar ikke lang tid før det første uhellet skjer, og det følges av mange andre. Gåsehudfaktoren er dessverre ikke til stede, og leserne, i hvert fall denne, bryr seg minimalt om hva som skjer med kameratflokken og med gjesten deres.
Jeg ønsker ikke ødelegge gleden over utgivelsen totalt for Jarle Karlsrud, men dette er allikevel for spinkelt. Han har rett i at grøss og gru leses av mange, men da forutsettes det at fortellingene faktisk er spennende, at leseren overraskes og helst får litt gåsehud. I tillegg til tynn handling skjemmes boka av en mengde språkrusk som skulle vært ryddet opp i; gjentatt bruk av samme ord på få linjer og en og annen skrivefeil. Dialogen er også litt tung å lese, da ikke alt som sies starter på ny linje, og tankestrek er den eneste markøren. Layouten på produktet er heller ikke noe å skryte av. Skriften er for liten, papiret for glatt, teksten står for langt opp på siden. Alt dette er smak og behag, men det kan være lurt for små forleggere å følge med på hvordan bøker utgitt på store forlag ser ut.
Jeg sitter igjen med en følelse av at dette kunne blitt til noe. Som om dette er et godt utkast, men ikke særlig mer. Om forfatteren hadde brukt mer tid på karakterene, gitt oss grundigere skildringer av hva de føler og hvordan de reagerer, så hadde de kanskje blitt mer ekte og en kunne lidd med dem. Om en i tillegg hadde kostet på en skikkelig språkvask hadde nok denne boka blitt et helt annet, og vesentlig bedre, produkt.
At forfatteren har peiling på hav og båter er det ingen tvil om, så vi får håpe han når sitt publikum. Om ikke med denne utgivelsen så kanskje med den neste.
Boken er anmeldt av LIVS bokanmelder Ellen Engen-Medlie
Kommentarer