
Thor Heyerdahl er i vinden for tiden, ti år etter sin død. Mens spillefilmen “KonTiki” ruller over filmlerretene landet rundt, gir også Flamme forlag oss ny informasjon om vitenskapsmannen og eventyreren Heyerdahl. Allerede mange år før Kon-Tiki-ekspedisjonen skrev ham inn i historiebøkene var Heyerdahl en ivrig tegner, og nå presenteres hans karikaturer og tegneseriestriper for første gang i bokform, “Thor Heyerdahl som tegner”.
Dels dreier det seg om vitsetegninger fra turer i norske fjell og skoger (1930-årene), dels om karikaturer og skisser fra Fatu Hiva-ekspedisjonen (1937–38), dels om mer klassiske avisstriper i større format (1940–46). Stripene i avisformat ble til mens han oppholdt seg i Canada og i USA, og det er godt mulig at Heyerdahl den gangen så for seg en mulig karriere som avistegner. I så fall ble drømmen aldri forfulgt. Etter Kon-Tiki-ekspedisjonen la han ned tegneblyanten for godt; fra årene etter 1947 finnes det kun én bevart tegning signert Thor Heyerdahl, en landskapskisse fra Påskeøya, datert i 1964.
Boka er utstyrt med et introduserende essays av kunsthistoriker Hilde Mørch og historiker og forfatter Bjørn Godøy, og kan jo gi et spennende innsyn i en av verdens mest kjente eventyrere.
For de som ønsker å vite mer om Kontiki-ekspedisjonen til Heyerdahl, så kan det også være nytt stoff og finne på nettsiden “Side3:” De har som eneste medie i verden fått tilgang til dagboken som Thor Heyerdahl skrev under ekspedisjonen. Les utdrag fra denne her.
Kommentarer