Denne boken er anmeldt av Julie Didriksen.
– Oi! Hvem skulle tro at jeg skulle finne en av årets så langt fineste litteraturopplevelser i det forlaget omtaler som en sonettkrans for barn?
Nissens natt
Sjanger: Dikt
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
Sider: 31
ISBN: 9788202335069
Om boka:
Varmt, klokt og poetisk om den ensomme nissens kamp mot det evige mørke. Nissens natt er noe så sjeldent som en sonettkrans for barn. En sonnettkrans er en samling på femten sonetter, hvor den femtende sonetten består av førstelinjen fra de foregående fjorten sonettene.
Nissens natt trekker inspirasjon fra norsk folklore og tilbyr et litt annerledes bilde enn det de fleste av oss allerede har av nissen. Dette er en melankolsk, men likevel varm fortelling om det mørket som finnes i både nissen og mennesker. I Norge har vi tradisjoner med både fjøsnisser, haugtusser, huldre og troll. Da jeg var liten var et av høydepunktene i jula å sette grøt ut til fjøsnissene på låven. Men jeg så aldri på den nissen som den samme som gav meg gaver (strengt tatt kjente jeg igjen naboen under skjegget). Nå har jeg fått et litt alternativt syn på julenissen. Hvem skulle tro at en liten bok jeg fikk et anmeldereksemplar av skulle få meg til å se selveste nissen i nytt lys – eller snarere nytt mørke?
Den gamle nissen står med blottet hode.
Så kan han høre noe: barn som ler.
Det er en nøkkel og en magisk kode,
og aldri får han nok; han vil ha mer.
Blant tussefolket hører nissen hjemme.
Men i en stakket stund er livet bra;
på julekvelden, da er ingen slemme;
for barna ler og roper høyt hurra.
Og nissen lagrer latteren i minnet,
han vet at også barnekongen lo.
Han tviler på at godheten vil vinne.
For slik er livet: Du får aldri ro,
men meningen med livet er å leve.
Mot nattemørket knytter han sin neve.
Boken tilbyr vel en side av nissen en helst ikke vil høre om. Man tenker kanskje mest på den tjukke nissen som smiler med en flaske Coca Cola når man prøver å se for seg han som kikker innom på julekvelden. Han er både glad og snill, og det er ikke noe mørke i han. For barna er han høydepunktet, der han kommer med alle gavene. I Nissens natt er det egentlig motsatt: Det er barna som er høydepunktet til nissen, som hører hjemme blant tussefolket til vanlig. Av og til oppsøker han låver for å finne litt lysere selskap, men han blir jaget når han blir oppdaget. Det er julekvelden som er lyset i mørket, barnelatteren som er julestjernen.
Sonettsjangeren er både krevende og streng, men det finnes flere forskjellige systemer en kan følge. Lunde har valgt Shakespeare-sonetten, og hver avsluttende linje utgjør innledningen til den neste. Til slutt utgjør de fjorten foregående avsluttende linjene den siste og femtende sonetten. For meg er det faktum at Lunde har valgt å skrive i sonettform selve toppen av kransekaka, det gir et driv og en rytme som gjør det hele til en særdeles behagelig opplevelse. Enkelte vers har også effektive, lydmalende effekter:
Den er et vern mot dem i haug og myr
som kryr og kryper, kravler, klår og krafser
som river, raper, skraper, snor og spyr,
som slåss og slevjer, slimer, slår og slafser.
Illustrasjonene av Nicolas Mahler er enkle, men de er fulle av symbolikk og komplementerer sonettkransen godt. Jeg endte opp med å sitte å lese alle de femten sonettene høyt for meg selv mens jeg beundret illustrasjonene. Dette var rett og slett en vakker opplevelse, og det er en bok jeg vet at jeg kommer til å ta frem og lese igjen og igjen. Nissens natt er på ingen måte forbeholdt kun barn. Nå skal i allefall jeg gå og lese den enda en gang.
Boken er anmeldt av LIVs bokanmelder Julie Didriksen
Vil du lese flere av hennes bokanmeldelser, så finner du bokbloggen hennes her.
Kommentarer