Anmeldelsen er skrevet av Ellen Engen-Medlie

Kurt Aust, født 1955, er dansk, men har bodd i Vestfold siden 1982. Han er mest kjent for sine kriminalromaner, som han har skrevet seks av, men i 2006 debuterte han også som barnebokforfatter. Da skrev han «Den store Kaosdagen». Boka er illustrert av Kin Wessel, som han er gift med, og ble utgitt på Publicom Forlag.
«Den store Kaosdagen» handler om noen spesielle dager i bitte lille Pingleby. Borgermesteren i byen har vært 25 år i embetet, og dette skal behørig feires. Bankdirektørens kone baker verdens største kake, skoleelevene lager pynt til torget, alle lager flagg de kan vifte med og altmuligmannen Sivertsen gjør ren fasader, fontener og slikt i hovedgaten. Alt skal være skinnende rent og pent til den store feiringen. Det samles inn penger til nytt kjede i sølv til borgermesteren og han jobber på talen der han skal takke for den store «overraskelsen».
Komplikasjonene oppstår når de to guttene Kasper og Måns finner ut de skal leke detektiver. De vet at kjedet er verdifullt og kan bli stjålet, og de bestemmer seg for å ha øynene åpne for å kunne identifisere eventuelle tyver. Og som det står bak på boka: «De to guttene starter en mislykket jakt på mulige forbrytere, og ender opp med å sette hele byen fullstendig på hodet. Midt i kaoset slår en vaskeekte tyv til. Pingleby trenger plutselig sine detektiver».
Denne boka har det som skal til for å underholde. Humor og spenning, to faktorer som kan glede de fleste. Kurt Aust behersker språket mesterlig og han har i denne fortellingen tilsatt ingredienser som også kan more voksne lesere. Humoren ligger i detaljene, – som for eksempel at han har kalt detektiven som bringer kjedet til byen for Filip Marløv. De voksne er ikke like smarte hele tiden, som bankdirektøren som i redsel for å glemme koden til bankboksen har notert den på veggen ved siden av. Og Kasper får stadig penger av de åndsfraværende foreldrene sine da han ofte nevner at «Jeg har bursdag i dag» mens de er på tur ut døren om morgenen. Slik kan han blant annet finansiere nødvendig detektivutstyr, som forstørrelsesglass.
Illustrasjonene er også viktige, de kompletterer og utfyller. Kin Wessel har tegnet varmt og fargerikt, og tegningene er naturtro uten å bli for strømlinjeformete og kjedelige. La oss håpe dette ikke er siste gang Kurt Aust begår en barnebok, og la oss håpe han igjen velger å la Kin Wessel illustrere.
Anmeldelsen er skrevet av LIVs anmelder Ellen Engen-Medlie.
*
Les hva forfatteren selv tenkte om utgivelsen av sin første barnebok her:
Kommentarer