Lars Gule fra Larvik har et liv med mye debatt og storm bak seg, helt fra han i 1977 ble pågrepet på flyplassen i Beirut med sprengstoff i ryggsekken, sprengstoff som var ment å bli brukt til en aksjon i Israel.
Nå er Gule igjen på vei ut i kuling, for i dag utga han boken “Den fjerde opphengingen”, en bok som allerede vekker reaksjoner. I tillegg har han også anmeldt flere tjenestemenn i Oslo-politiet for tjenesteforsømmelse.
Boken “Den fjerde opphengingen”, som er utgitt på Larviksforlaget Ariadne, handler om saken mot Mohammed Nurul Islam Shekh, som nylig ble dømt til 3 år fengsel for langvarig mishandling av sin kone.
I følge politiet er dette en av de styggere saker de har sett. Lars Gule derimot, mener at politoet har gjennomført en særdeles dårlig etterforskning, og at det er begått et justismord.
Forlaget skriver blant annet dette om saken og boka:
Mansours er dømt til tre års fengsel for torturlignende mishandling av sin kone. Men anklagene inneholder så mange umuligheter at det er berettiget å snakke om et varslet justis-mord. Den detaljerte gjennomgangen av saken i Gules avhandling viser hvordan justismordet har utviklet seg. Politiets etterforskning har vært skremmende overfladisk og omfatter også manipulering med saksgangen og bevis. Den rettsmedisinsk sakkyndige har opptrådt som politiets støttespiller og presentert uholdbare medisinske vurderinger. Domstolen har manglet både kritisk distanse til påtalemyndighetens påstander og kompetanse til å vurdere sakkyndige uttalelser. Pressen har sviktet sin rolle som kritisk overvåker av rettsprosessen og har også bidratt til forhåndsdømming.
Les mer om saken og boka i Dagbladet her
Utvalgt bibliografi, Lars Gule
(Kilde Wikipedia)
«Noen kritiske betraktninger over den marxistiske klassekampteorien» i Ariadne 1, 1983
«Islam og menneskerettighetene», Humanist, 2-88
«Økologi og økonomi», i Gjerdåker, Gule og Hagtvet (red.), Den uoverstigelige grense: tanke og handling i miljøkampen, 1991
«Politivold, forskning og rettssikkerhet: noen vitenskapsteoretiske og forskningsetiske utdypninger», i Lars Gule og Preben Falck (red.), Politivold, forskning og rettssikkerhet: et menneskerettslig søkelys på politivoldskomplekset i Bergen, 1991
«Islam and Democracy», Forum for Development Studies nr 2, 1992
«Hvor går toleransens grenser?», Samtiden nr. 2, 1996
«Trosfrihet i den muslimske verden», Mennesker og rettigheter, Nordic Journal for Human Rights, vol. 3, 2001
Social Development and Political Progress in Two Traditions – A Comparative and Conceptual Analysis of Western and Arab-Islamic Ideas of Social and Political Improvement, 2003
«Retten til å diskriminere», Samtiden nr. 3, 2003
«Islam og religionskritikk». Forord til den norske utgaven av Ibn Warraq, Hvorfor jeg ikke er muslim, 2003
«Betingelser og begrensninger for livssynsfrihet», Religion og livssyn, 3/04
«Statens verdigrunnlag i et pluralistisk samfunn», i Didrik Søderlind (red.), Farvel til statskirken?, 2005
Islam og det moderne, 2006
«Niqabens paradoksale umulighet», MaiA 4 2006
«Humanisme og islam», Religion og livssyn, 4/06
«Islam og det moderne – en refleksjon», Minerva, nettutgave (17.09. 2007)
«Religionskritikk og folkeskikk. Om begrepene respekt og toleranse», i Didrik Søderlind (red.), Verdier og verdighet. Tanker om det humanistiske livssyn, 2007
«Sexsalg, sexkjøp og autonomi», i Liv Jessen (red.), Det ideelle offer. Andre tekster om prostitusjon, 2007
«Profesjon og flerkulturalitet», i Anders Molander og Lars Inge Terum (red.), Profesjonsstudier, 2008
Kort historikk
(Kilde: Store norske leksikon)
Lars Gule, født 24. juni 1955, fødested Oslo, norsk filosof og organisasjonsmann, dr.art ved Universitetet i Bergen 2003. Gule har vært knyttet til Universitetet i Bergen som foreleser, forskningsadministrator og forsker i flere perioder, og var bl.a. ved Chr. Michelsens Institutt 1989–98. Han har særlig arbeidet med politisk filosofi, Midtøsten-problematikk, islam og menneskerettigheter. I perioden 2000–2005 var han generalsekretær i Human-Etisk Forbund.
Kommentarer