Anmeldt av Julie Didriksen
Nysgjerrig på… edderkopper er første bok i den nye fagbokserien for barn. Nysgjerrig på … om aktuelle fenomener og spennende forskning. Bøkene er rikt illustrerte og skrevet av noen av Norges fremste formidlere for barn. Serien blir gitt ut i samarbeid med Nysgjerrigper, Norges forskningsråds barnesatsing. Nysgjerrigper har over 80.000 medlemmer og engasjerer skoler og familier over hele landet.
I denne første boka i serien kan vi lese om edderkoppenes utspekulerte jaktmetoder, kurering av edderkoppskrekk, hvordan vi kan forske på edderkopper, og mye, mye mer.
Sjanger: Faktabok
Lesenivå: Barn
Originalspråk: Norsk
Forlag: Mangschou
ISBN: 9788282380003
Sider: 70
.
Visste du at edderkoppsilke er verdens sterkeste stoff, eller at edderkopper blir spinnville av koffein? I denne boka kan du lese om edderkoppens utspekulerte jaktmetoder, kurering av edderkoppskrekk, hvordan du selv kan forske på edderkopper; og mye mye mer. Boka er gjennomillustrert med flotte fotografier og tegninger.
Nysgjerrig på… er en fagbokserie for barn om forskning og vitenskap utgitt i samarbeid med Nysgjerrigper i Norges forskningsråd.
Dagny Holm (f. 1955) er Cand. Philol. med lærerskole, kristendomskunnskap og faglitterært forfatterstudium. Hun har arbeidet som forfatter og oversetter på heltid siden 1992.
.
.
Det var i grunn med gru at jeg takket ja til å anmelde denne for Litteratur i Vestfold. Jeg fikk et meget anstrengt forhold til edderkopper etter at et (stort) eksemplar av typen over satte seg godt til rette på den blomstrete sommerkjolen min for noen år siden, på ryggen slik at jeg hadde null kontroll over hva den gjorde og hvor den var. Alt jeg visste var at min mor forsikret meg om at den var på størrelse med en tarantella, og at hun i allefall ikke skulle ta på den og fjerne den for meg. Da var skaden skjedd. Jeg liker ikke edderkopper lenger.
Men kunnskap er som kjent makt, og leser man denne føler man seg nok vesentlig mektigere enn før man gjorde det. Boken er full av helsides bilder, og mindre illustrasjoner, og man lærer om alt fra edderkoppens kroppsbygning, bakgrunnen for ordet edderkopp, Spiderman, forskning knyttet til edderkoppen og så videre. Man trenger ikke være et barn for å lære noe nytt i denne boka. Selv jeg, som i lange tider har forsøkt å opparbeide meg nok kunnskap om disse krypene til å overvinne den mer eller mindre ubrukelige frykten, fant flere steder ting jeg ikke visste fra før, for eksempel hvordan edderkopper oppfører seg på diverse lugubre stoffer:
1: Edderkopp på hasj (…): Begynte bra, men gav opp lenge før nettet var ferdig.
2: Edderkopp på amfetamin (…): Spant fort, men uten plan. Lagde ingen ordentlig limspiral.
3: Edderkopp på koffein (…): Spant det aller rareste nettet, helt uten system.
4: Edderkopp på sovemiddel (…): Sovnet lenge før nettet var ferdig.
Alt i alt en fiffig faktabok som også inneholder informasjon om hvorfor noen har en irrasjonell frykt for edderkopper. Om man ønsker å forske litt selv på edderkopper, lærer man hvordan man skal gjennomføre det på en dyrevennlig måte. Om du lurer på om en edderkopp klarer å spinne et nett uten hjelp av tyngdekraften er det bare å bla opp i kapitlet om edderkopp-astronauter.
PS.
Jeg grøsser fortsatt av edderkopper. Min nye kunnskap om at noen edderkopper kaster nettet sitt på byttene sine lokker frem bilder av kjempestore edderkopper som bare sitter og venter på at jeg intetanende skal komme tuslende, for så å hive nettet på meg og spise meg til middag. Irrasjonell? Jeg? Neeei…
Bokomtalen er skrevet av Julie Didriksen
Kommentarer