Anmeldt av Myriam H. Bjerkli
¨
Anne Holts roman «Det som er mitt» dreier seg om barn.
Barn som forsvinner.
Emilie, ni år, blir borte på vei hjem fra skolen. Tilbake ligger bare ranselen og en bukett hestehov. Seks dager senere blir lille Kim kidnappet. Han kommer raskt til rette. Død, med en beskjed festet til liket: Der fikk du som fortjent.
Inger Johanne Vik, forsker og småbarnsmor, er like rystet over kidnappingene som resten av Norge. Når førstebetjent i Kripos Yngvar Stubø trygler henne om hjelp til å løse saken, nekter hun. Selv om hun har en fortid i FBI, og både er jurist og psykolog. Inger Johanne er opptatt med sitt. Hun leter etter sannheten i en barnedrapssak fra 1956 , der en gjerningsmann ble tatt, dømt og siden løslatt før tiden, under merkelige omstendigheter. Saken krever hennes fulle oppmerksomhet.
Men så forsvinner enda et barn. På 20-bussen i Oslo, midt i rush-tiden, uten noen har lagt merke til noe mistenkelig. Med sine kunnskaper om forbryterens psykologi kan ikke Inger Johanne sitte på gjerdet lenger. Hun kaster seg inn i etterforskningen. Og gjennom skjebne og tilfeldigheter tvinner de to sakene seg inn i hverandre, og fremkaller et nytt og overraskende bilde.
*
Cappelen Damm
368 sider
*
Politiet, med førstebetjent Yngvar Stubø i hovedrollen, har ingen spor. Kidnapperen har tydeligvis planlagt sine forbrytelser nøye, og politiet famler nærmest i blinde.
Det er nå Anne Holt introduserer Inger Johanne Vik for oss.
Vik arbeider som forsker, og har bl.a. skrevet en doktoravhandling om hvorfor folk begår seksualforbrytelser . Hun har trening som såkalt “profiler” fra FBI, og politiet ønsker derfor hennes hjelp.
Vik ønsker i utgangspunktet ikke å bli trukket inn i saken, hun er travelt opptatt med å grave i noe som kan synes som et justismord fra 1956.
Også dét er en barnedrapssak.
Etter hvert som barna dukker opp døde greier hun allikevel ikke å snu ryggen til, og snart er hun dypt involvert. Hun og førstebetjent Stubø etablerer etterhvert et nært, og ikke bare forretningsmessig, samarbeid..
De to historiene, kidnappingssakene og Viks mulige justismordsak fra 1956, flyter parallelt gjennom romanen. Som krydder får vi også litt tafatt kjærlighet, samt innsyn i noen av barnemorderens tanker.
Historien veksler spenstig fram og tilbake mellom handlingsforløpene og dette gjør at vi drives framover i til tider nesten ulidelig spenning.
Innimellom er det avsnitt som er fantastisk godt skrevet, de viser oss hva Anne Holt virkelig kan når hun er på sitt absolutt beste.
Avslutningen er derimot nesten for godt sammenskrudd, og språket i boken er dessuten til tider vel tørt og flatt. Her dreier det seg tross alt om mord på små uskyldige barn, noe som antagelig vil vekke adskillig sterkere følelser hos de involverte, enn det vi blir presentert for i denne romanen.
Men «Det som er mitt» er absolutt en spennende bok som du neppe greier å legge fra deg før du vet hvordan den ender . Og dermed har Anne Holt lykkes nok en gang.
*
Boken er anmeldt av:
Myriam H. Bjerkli
Gyldendalforfatter, frilans journalist og fotograf.
Kommentarer