Sandefjordforfatteren Audun Tjomsland har i samarbeid med Sandefjord sanitatsforening utgitt bok om Sandefjord sanitetsforening generelt, og kvinnene i foreningen spesielt.
Sakset fra Tjomslands hjemmeside:
Nøyaktighet og nøysomhet i det små og evne til å nå de store mål, har preget Sandefjord sanitetsforening i 100 år. Kvinnene sydde, strikket og loddet ut håndarbeidene, og de har tjent penger til de fattige ved å selge maiblomster og fastelavensris. De nådde et av sine foreløpige mål da de sammen med Sandar-foreningen fikk bygget det store tuberkulosehjemmet som åpnet i Preståsen i 1930. I 100 år har de hjulpet dem som ingen andre ville hjelpe i lokalsamfunnet.
Bakgrunn:
Det var i 1909 kvinnene i Sandefjord samtaleforening fikk besøk fra Sophie Maren Møller fra Norsk Kvinners Sanitetsforening, som fortalte hva sanitetskvinnene sto for. Der og da besluttet sandefjordskvinnene å organisere seg. Med (fru byfogd, senere sorenskriver, som det da het) Marie Kaurin Johannessen som formann, stiftet de Sandefjord sanitetsforening, og den er i full sving i dag – 100 år senere.
De begynte å arbeid i et samfunn hvor hvalfangst og skipsfart ga store muligheter for høye inntekter for skippere, hvalskyttere, bestyrere og redere, mens de mange småfolkene bodde i små og trange hus i den trette bebyggelsen i Bjerggata og Grønlie som hadde overlevd bybrannen i 1900. Tuberkulosen var en uhyggelig trussel, spesielt for trangbodde familier hvor smittefaren var stor og de hygieniske forholdene mindre påaktet. Dette var framfor alt et samfunn som var preget av at voksne menn var på hvalfangst eller til sjøs, eller at mennene som var hjemme ikke hadde arbeid og gå til og dermed ingen inntekt. Det var kvinnene som holdt hjemmet sammen med små inntekter.
For familier nesten uten inntekter var det vanskelig å skaffe melk, grønnsaker og annen sunn kost til barna, og etter hvert som stadig flere ble smittet, måtte de ha medisiner eller sendes til sanatorium for å få hjelp.
Nesten 80 år etter åpningen er hjemmet i Preståesen ennå et levende monument over sanitetskvinnenes innsats. Bygningen har vært i kontinuerlig bruk i alle disse årene siden åpningen i 1930, selv om det opprinnelige tuberkulosehjemmet mistet mye av sin hensikt da tuberkulosen ikke lenger var en folkesykdom mot slutten av 1950-årene. I 1957 og 1958 ble bygningen omgjort til hjem for senil demente kvinner.
Snaue to år etter at de siste tuberkulosepasientene flyttet ut i 1957, kunne 40 nye pasienter flytte inn i bygningen. Senere tok fylket over driften i Preståsen, og i de senere år har staten overtatt ansvaret for helsetjenesten her i landet og har gjort Preståsen om til et av de to behandlingsstedene i Søndre Vestfold Distriktspsykiatriske Senter. Ennå eies bygningen av sanitetsforeningene i Sandefjord.
Om boken:
Tjomsland har, etter å ha lest håndskrevne referater fra styremøter i 100 år, pluss 100 årsberetninger, samt snakket med dem som leder foreningen i dag, og noen av de mest sentrale lederne fra noen år tilbake, fortalt historien om Sandefjord sanitetsforenings 100 år. Boken har satt foreningens utvikling inn i de skiftende samfunnsforhold som har preget Sandefjord de siste 100 år. Det er blitt en historie som preges av sanitetskvinnenes evne og vilje til å hjelpe de ubemidlede og syke, fra de i starten arbeidet i et samfunn som nylig hadde kommet seg ut av krigsfaren ved unionsoppløsningen i 1905. Senere fortsatte driften gjennom Spanskesyken, to verdenskriger og skiftende økonomiske forhold for landet og byen.
Boka kan kjøpes hos Sandefjord sanitetsforening som har møtelokaler i Stockflethsgate 26, eller av dagens leder, Anne-Marie Jahre Larsen, som har telefon 90872173. Eventuelt ved å sende en email til: audun @ tjomsland.no.
Litt om forfatteren
Audun Tjomsland er født 5. juni 1943 i Sandefjord. I tillegg til å være forfatter, er han journalist og informasjonsmedarbeider. Han var lenge ansatt i NRK Dagsrevyen som nyhetsoppleser, og har vært NRKs korrespondent i New York og London. Tjomsland har jobbet som informasjonsdirektør i Braathens SAFE og informasjonsdirektør i NSB. Han driver idag Tjomsland Media.
Bibliografi
En hjelpende hånd i 100 år – 2010
En personlig reise i Amerika fra Kennedy til Obama – 2009
Høyt spill om Torp – 2007
Idrett og menneskeverd – 1994 ( sammen med Johan Olav Koss)
Norway at the Olympics – 1994 ( sammen med Jan Greve og Asgeir Sektnan )
Kommentarer