LIV har tidligere skrevet om den tidligere Solvold-kokken Geir Skeies kokebok-utgivelse.
Geir Skeie, som er bosatt i Sandefjord, ble i januar 2009 verdensmester i kokkekunst, så det er en dreven mann i faget som tidligere i høst valgte å dele kunnskapen sin i bokform.
Boken har allerede solgt i over ti tusen eksemplarer, og den mottok i fjor høst debutantprisen i den prestisjetunge konkurransen “Gourmand World Cookbook Award 2009”, og gikk dermed videre til selve hovedkonkurransen, Verdens beste kokebok, i klassen for kokebokdebutanter. Og Geir Skeie og boka hans gikk helt til topps!
*LIV gratulerer verdensmesteren!
Informasjon om Geir Skeie og hans første kokebok:
Geir Skeie var bare 13 år gammel da han bestemte seg: Han skulle vinne
gull i Bocuse d´Or, verdens mest prestisjetunge kokkemesterskap. På
den tiden var han i full gang med å finne feil i oppskriftsbøkene hjemme
på kjøkkenet på Fitjar. Gutten var lidenskapelig opptatt av matlaging,
uten at noen helt skjønte hvor interessen kom fra. Mens andre unggutter
spilte fotball, satt han foran TV´n og så på matprogrammene til Ingrid
Espelid Hovig.
Guttedrømmer blir ofte ikke til virkelighet. Men Geirs drøm er blitt det.
I januar ble han kåret til verdens beste kokk! Og ikke bare det: Han utklasset konkurrentene sine!
Boken har fått tittelen: En smaksreise fra barndom til Bocuse d´Or, og dette er Geir Skeies første kokebok. Han tar oss med på en smaksreise
fra barndommen sin på Fitjar og fram til Bocuse d´Or.
Kokeboken er bygd opp på en måte som gjør at oppskriftene er tilpasset både barn og ambisiøse hobbykokker, avhengig av hvilken del av boken de bruker.
Boken starter med en skildring av øyeblikket rett før Geir vant Bocuse d´Or. Dommerne som snakker stille sammen. Publikum som drømmer om en fransk seier. Spenningen. Utmattelsen. Klarte han det?
Så tar historien oss direkte til første “kapittel”: Geir som 6–7-åring. Hvert kapittel innledes med en stemningstekst fra Geirs verden i denne perioden, sammen med hans egne bilder fra da han var liten og lagde mat. Oppskriftene er maten han selv lagde på den alderen.
I første kapittel er dette retter som eggerøre, sviskekompott, lapper, rullekake og muffins.
Neste kapittel tar for seg Geirs kokkekunster i 10–15-års-alderen, med pizza, seikaker, pappas rullepølse og karamellpudding.
Deretter perioden fra 15–18 år, da han var vaktmester og kokk på Fitjar Fjordhotell.
Slik følger vi historien hans, sammen med oppskifter som blir mer og mer “profesjonelle”.
Utviklingen av oppskriftene viser Geirs vei til gullet. Han deler raust av sine hemmeligheter på kjøkkenet, og oppskriftene presenteres på en pedagogisk og enkel måte. I tillegg til selve oppskriftstekstene, vil det være mange “bokser” med tips som har tilknytning til retten.
Boken slutter selvsagt med seieren i Lyon og selve Bocuse d´Or – menyen som han vant med.
Boken er på mange måter en hyllest til gode, gamle, norske mattradisjoner. Geir Skeie revitaliserer bestemors gamle oppskrifter – og mattradisjonene på Fitjar og Vestlandet har fått en stor plass i boka. Samtidig gir boka et unikt innblikk i virkelig STOR matkunst.
Trude Nergaard har ansvaret for tekstene i boka. Hun har lang erfaring som matskribent, blant annet som redaktør av matmagasinet Mersmak, som hun har laget i 4 år sammen med mesterkokken Odd Ivar Solvold.
Paal-André Schwital har ansvaret for bildene i boka. Han har vært Geirs fotograf påhele reisen mot verdensmesterskapet, og har tatt alle bildene, både matbilder og portrettene i boka.
Runa Fridén har ansvaret for bokdesignet. Hun er en erfaren og stilsikker grafisk designer med spesiell interesse for mat.
Geir Skeies mange kokke-meritter:
Vinner av Bocuse d`Or 2009,
Vinner av Bocuse d`Or Europa 2008,
vinner av Årets kokk 2007,
vinner World Cup i Luxembourg med Kokkelandslaget,
Årets kokk 2006 (uplassert),
Norgesmesterskap i kokkekunst 2004 (3. pl),
lagleder lærlinger Norgescup 2004 (1.pl),
Nordisk for kokker 2004 (3. pl),
lagleder lærlinger Vestfold 2003 (1. pl),
vinner av Norgesmesterskapet i kokkekunst 2003
Boken har også fått flotte anmeldelser:
Så bestemte han seg for bok; en annerledes bok. Bok med plass til barndom og voksenbudskap, til opphav, forbilder, matkultur og visjoner. Geir Skeie har gjort det igjen. Dette holder i massevis til høstens må-ha-kokkebok.
Borghild Fiskå, matjournalist Stavanger Aftenblad
Boken fungerer godt som ett familieprosjekt, der seksåringen får forsøke seg på kanelboller mens far kan prøve og helst feile på gourmetretter som «Lam Fitjar».
Tonje Aursland, Bergens Tidende
I all jubelen etter seieren I Bocuse d´Or fikk jeg ikke sagt til Geir at det skal vanskelig gjøres å lage bedre mat! I denne boken viser han sin genuine berøring!
Eyvind Hellstrøm, Bagatelle
Les mer om mesterkokken og bokprosjektet hans her.
Kommentarer