
– Ideen modnet over lang tid. Ønsket var å bidra til å skape glede rundt mat, matlagning og måltidet med barn og unge, forteller Odd Ivar.En natt lå han våken og bestemte seg for hvordan FoodCamp skulle gjennomføres. I løpet av to hektiske dager, 2 og 3 mai 2009, ville han samle 12 barn på kjøkkenet sitt på Midtåsen.
– Det er mange som har laget mat med barn og unge, men ikke i en skikkelig camp-ånd og med et klart mål, nemlig å lage kokebok, sier han.
Boken inneholder oppskrifter til frokost, lunsj, middag og søtsaker. I tillegg er det mye stemningsbilder fra selve opptakene, intervjuer med barna, en rekke tips og fakta som underbygger oppskriftene og råvarene som brukes.
Det var gjennom lokalavisen og e-post han fikk ut visjonen og budskapet om FoodCamp. Det kom inn hele 149 søknader fra barn som ønsket å være med.
– Jeg hadde begrenset med plasser, så det var ikke noen kjekk jobb å velge ut hvem som skulle være med. Det var 10 som skulle velges, pluss at jeg ville ha med de to som inspirerer meg til å se at barn og unge har glede av å lage mat. Det var min eldste sønn og kameraten hans, forteller Odd Ivar.
Ungene som ble valgt ut fikk to hektiske, men morsomme dager. I løpet av den korte tiden kokte, stekte og bakte de seg gjennom hele 70 retter. Hele veien var det med et smil om munnen.
”Jeg føler meg rett og slett direkte privilegert. For det er så viktig at tiden på kjøkkenet, enten som profesjonell kokk eller på hobbybasis i ditt eget hjem, oppleves som en positiv og berikende opplevelse. Positiviteten vi har i oss smitter nemlig over på sluttproduktet, uansett hva det er vi lager. Glede og hygge gir god mat og store opplevelser.” Dette skriver Odd Ivar i forordet i boken sin.
Det var ikke bare barna som ble inspirert under kokkeleringen på Midtåsen. Odd Ivar ble engasjert, og ser ikke bort fra at han vil gjøre noe lignende igjen.
– Jeg vil gjerne kjøre flere FoodCamp, og det har kommet henvendelser. Engasjementet og tankene barn og unge vil dele rundt mat vil være utslagsgivende om jeg skal satse videre på det, sier Odd Ivar.
– Men intensjonen er å få politikerne til å våkne. Mat og måltider må bli en viktig del av skolehverdagen, legger han til.
For Odd Ivar har aldri lagt skjul på sine hjertesaker: At mat og måltider må inn i samfunnsfaget i skolen, og ikke minst kjempe for gratis og varme skolemåltider på alle skoler i Norge.
Overskuddet av boken skal gå til å etablere «fondet” mat inn i samfunnsfaget. Et fond som skal arbeide mot at mat og måltidet blir en viktig del av samfunnsfagsundervisningen
på kryss av etnisk opprinnelse og andre kulturelle barrierer.
Solvold har vært manager på det norske kokkelandslaget fra 1997 til 2002, og er tre ganger norgesmester. I 1997 mottok han bronse i den prestisjetunge internasjonale konkurransen ”Bocuse D´or”. I 2002 bygde han sitt eget mathus i Sandefjord med gourmetrestauranten Solvold og brasseriet SMAK. Nå har han også forfatter som tittel på sin lange CV.
Les mer om boken til Odd Ivar på nettstedet foodcamp.no, som lanseres 1. desember.
Kommentarer