skrevet av Bente Kalsnes
Er det mulig å samle så mange og så gode hverdagshistorier via en nettside at det kan bli en bok av det?
Larvikgjengen på Origo-sonen Larvik i nær fortid har nylig bevist at det er fullt mulig, på torsdag kom boken deres med den treffende tittelen “Sånn var’e bare.”
12 forfattere har skrevet de 236 sider med hverdagshistorier, anekdoter og skrøner fra Larvik. Hele 290 person har via den åpne Origo-sonen (som er tilknyttet Østlands-Postens ForumLarvik) bidratt med 7000 historier og 550 bilder fra Larvik-distriktet, og nesten daglig legger folk nye historier til i sonen, selv etter at boken er ferdigskrevet.
I boka kan dere lese om byens originaler, hittil ukjente historier og bilder fra krigens dager, og ikke minst morsomme historier fra Larvik gjennom 80 år.
skrevet av Bente Kalsnes
De tolv forfatterne. Fotograf: Bjørn-Tore Sandbrekkene
‘’’
Endelig boklansering!
tekst og foto: Janke Mürer
Klokka 12.00 torsdag gikk startskuddet for lanseringen av boka “Sånn var’e bare!” – boka som ble til takket være Ulf Aabel Lillemoens initiativ til sona “Larvik i nær fortid” på Origo.no.
Tolv forfattere har skrevet sine personlige historier fra Ø. Halsen, Torstrand, Langestrand, Byskogen og Hovedbyen, og tilsammen er dette blitt en bok på 236 sider tekst og bilder.
Det var betydelig interesse for boka da Norli bokhandel la ut nykommeren for salg i dag, og mange var innom for å sikre seg et eksemplar av “Sånn var’e bare!” med forfatternes signaturer. ØP’s kanalsjef, Bjørn-Tore Sandbrekkene, var også tilstede på lanseringen og mer om boka kan leses i ØP her
Hvordan boka ble til…
Sona “Larvik i nær fortid” (LINF) ble startet av Ulf Aabel Lillemoen, og innleggene der kom ganske raskt. Mange hadde mye å fortelle, og historiene var både interessante og morsomme.
En dag fikk jeg en telefon fra Jan-Eilert Gabrielsen som lurte på om jeg kunne tenke meg å bli med på et bokprosjekt – som redaktør for boka. Fristende?
Ja, men jeg måtte takke nei til redaktøransvaret av praktiske årsaker men sa meg villig til å bidra i boka. Redaktøransvaret ble dermed overlatt til forlaget og Truls Norby.
Bare kort tid etterpå hadde man “sveiva sammen” en redaksjonskomité, og vi starta planleggingen. Det ble fort enighet om at det å bruke det som hittil var skrevet i LINF ville kreve altfor mye jobb med redigering i og med den korte tidsfristen vi hadde. Forlaget ga oss ikke stort mer enn en drøy måned på å skrive ferdig boka (vi fikk riktignok noen uker til litt senere)!
Redaksjonskomitéens medlemmer hadde imidlertid flere historier på lager, og noe av stoffet lå allerde ute på LINF. Med dette som grunnlag gikk vi løs på oppgaven med krum hals, tok kontakt med ytterligere to-tre skribenter som vi fikk overtalt til å bidra med historier, og dermed var vi tolv “forfattere”. Det som selvsagt skapte litt ekstra “bryderi” var bildene som skulle illustrere boka. Gamle fotoalbum og filmer ble støvsuget, bilder ble skannet inn osv, og to av komitéens medlemmer fikk som oppgave å gå gjennom fotomaterialet. Alt som ble skrevet ble sendt til korrektur hos redaksjonsmedlem Idar Gjertsen i Trondheim, og han satt i flere uker og leste historiene våre på hytta langt ute i skjærgården.
Redaksjonskomitéen hadde jevnlige møter (til sammen 6-7) der vi drøfta framgangen. Vi samlet også inn korte biografier til de tolv forfatterne med tilhørende bilder, og dette ble sammen med en del av bildene brent på en CD og sendt til forlaget. Gjennom e-post var det en grei måte å holde kontakt mellom oss medlemmer og forfattere.
Det var igrunnen få problemer vi støtte på underveis, men vi var i utgangspunktet enige om at tidsfristen fra forlaget var i korteste laget. Men – VI KLARTE DET!
Det siste møtet i redaksjonskomitéen hadde vi sammen med forlagets Truls Norby, og der gjorde vi opp status før forlag og trykkeri overtok.
Samarbeidet om denne boka har gått over all forventning bra, og vi kan vel ikke si at vi direkte har møtt noen skjær i sjøen underveis. Det vi imidlertid var nødt til, var å bestemme oss raskt for hvilke bydeler vi skulle ta med i boka. Dette fikk vi ganske raskt avklart, og deretter gled det meste på skinner.
Alt i alt har det vært et morsomt og spennende prosjekt å frambringe denne boka! Nå har enkelte lurt på om vi skal skrive ytterligere en bok i denne serien – stoffet ligger bl.a. på LINF, men skal vi bruke det som utgangspunkt – ja da står vi nok foran en formidabel redigeringsjobb. Imidlertid så har vi jo nå bevist at det går an å skrive bøker også på andre måter…
Den som lever får se!
skrevet av Janke Mürer
Les mer om boka og kommentarer fra forfatterne og andre her.
LIV gratulerer alle bidragsyterne med boka, og regner med at den blir å finne under mange juletrær rundt om i Larvik og omegn denne jula!
Kommentarer