
I morgen starter den første av flere temakvelder på Hubro Litteraturhus på Kurbadet i Sandefjord. Arrangørene, ekteparet Bente Damhaug og Ragnar Aamodt, har gitt arrangementene navnet “Hubrodialogene”, og de har denne gangen invitert forfatter Anne Lene Lie.
Anne Lene Lie skal snakke om sine to bøker; “Gudinner og, hekser, urter og magi” og Petter Dass`Gjestebud – nordnorske mattradisjoner gjennom 1.000 år.
Kvelden byr derfor også på muligheten for å smake på både klippfiskboller og heksebrygg, og arrangørne håper at den noe annerledes kulturopplevelsen vil falle i smak hos publikum.
Litt om forfatteren Anne Lene Lie:
Anne Lene Lie er utdannet lærer, og har mer enn 20 års variert erfaringen innen reiseliv. Hun har drevet serveringssted og vingård ved den liguriske kyst i Italia, jobbet som flyvertinne, vært utstasjonert i Afrika, har flere års erfaring som frilansjournalist og vært redaktør for Norvegr. Hun har arbeidet som prosjektleder i forlagsbransjen, og har selv utgitt fem bøker, hvorav fire er historiske dokumentarbøker. Hun har studert nordnorsk og internasjonal matkultur og brenner for den genuint rene og langsomme maten.
Litt om kveldens omtalte bøker:
“Gudinner og, hekser, urter og magi”
Boken gir et dypdykk i bibeltekster, arkeologiske utgravinger og den katolske og lutherske kirkes tolkning, fordømming og forfølging av personer de anså som en trussel. Boken gir oss et grunnlag til å tro at det var sammenhenger mellom den prehistoriske gudinnekultur og det kvinnesyn som resulterte i hekseforfølgelsen på 15- og 1600-tallet. Forfatteren presenterer også et utvalg av planter og urter brukt som helbredende midler.
“Petter Dass Gjestebud – nordnorske mattradisjoner gjennom 1000 år.”
Hvilke forbindelser er det mellom den barokke dikterpresten Petter Dass og nordnorsk matkultur? Den fromme Petter har i sitt majestetiske dikt Nordlands Trompet avslørt seg både som en stor kjenner av den nordnorske historie og kultur, men også som en sann nyter av bordets gleder. Nordlands Trompet bekrefter at den nordnorske matkultur har hatt et av Norges mest raffinerte kjøkken, godt hjulpet av europeisk påvirkning. I tillegg var den nordligste landsdelen med på å påvirke det europeiske kjøkken gjennom sin tusen år lange samhandel. Denne boken viser også fiskerbonden, innlandsbonden og det samiske kjøkkens mangfold og er et viktig bidrag i rehabilitering av den nordnorske matkulturen, både historisk og kulturelt. Boken dokumenterer at landsdelens råvarer både har hatt og i fremtiden vil ha en viktig plass i debatten om mat som nordnorsk kultur og merkevare – og vil være et viktig satsingsområde. Forfatter Anne Lene Lie tar oss med på en historisk reise gjennom tid og kultur, serverer en rekke gamle oppskrifter og viser hva landsdelen har å by de som ønsker å høste av de reneste råvarer som finnes, både fra land og vann. Fotograf Per Heimly har tolket, fargesatt og gjengitt landsdelens matkultur i inspirerende illustrasjoner som er bearbeidet for boken.
Kommentarer