
Ungdomsboka «Gutenbergs hemmelighet», som utkom rett før sommeren, er allerede utsolgt fra Aschehougs forlag, etter å ha blitt trykket i 5000 eksemplarer.
– Det er vel fordi den er godt skrevet. Den er spennende og følger tida med mystikk, konspirasjon og historie, sier Tønsberg-forfatteren i et intervju med Tønsberg Blad.
LIV gratulerer debutanten Steinar Høiback med den flotte starten på forfatterkarrieren. Og vil DU vite mer om boken eller forfatteren, så kan du lese tidligere LIV-omtaler ved å følge linkene under her:
Tønsbergs ferskeste forfatter.
Og dette kan Bokklubben fortelle oss om boken:
Sophus er utvalgt til å passe på en magisk bok laget av selveste Gutenberg, boktrykkerkunstens oppfinner. Den sender ham ut på en farlig, men lærerik jakt gjennom skriftens historie.
Sophus Blix er en ganske alminnelig 15-åring – ikke så veldig glad i skolen, og bare sånn passe opptatt av bøker. Når han på bursdagen sin får lov til å velge seg hvilken bok han vil fra onkel Ludvigs antikvariat, blir han likevel veldig glad. For i et skap i kjelleren finnes det noe han lenge har vært nysgjerrig på: En vakkert innbundet bok som moren har fortalt om, før hun døde brått og altfor ung. Moren hadde sagt at boka inneholdt et skattekart, men ikke mye mer. På dødsleiet hadde hun imidlertid forsøkt å fortelle Sophus noe viktig, men fikk ikke fram annet enn bruddstykker av setninger som han ikke forsto noe av. Hun sa ting som «pass godt på boka», «blod skal flytte stein» og «symbolene skal vise vei.»
Onkel Ludvig kan nøste opp i noen av de løse trådene som moren etterlot. Han kan fortelle at boka Sophus har valgt seg er det enestående, første verket laget av boktrykkerkunstens far, Johann Gutenberg – i år 1445! Men viktigst av alt: den inneholder et slags skattekart, og gir ham magiske evner til å reise ubesværet gjennom tid og rom. Sophus er nemlig Den utvalgte.
Han er det siste leddet i en lang rekke av såkalte voktere. Disse har gjennom tidende sverget på at de skal beskytte boka og dens hemmelighet. Moren og onkelen til Sophus var og er også slike voktere, og moren har til og med ofret livet for oppgaven – og for å redde sønnen! Men bare Den utvalgte har i seg evnen til å knekke bokas mange koder – til å lese Gutenbergs usynlighetsblekk – og til å finne fram til den mystiske skatten.
Sophus er skeptisk til bokas påståtte egenskaper og skattens eksistens, men enten han vil det eller ikke, blir han sendt av gårde gjennom tid og rom for å møte de mange hjelperne som skal få usynlighetsblekket til å åpenbare historier som skjuler gåter og koder for ham. Og det er ikke hvem som helst som skal tilby sine tjenester: Noen av de viktigste bidragsyterne til verdenslitteraturen, som Homer, Vergil, Snorre, Dante, Shakespeare, Voltaire, Wergeland og Gutenberg selv gir ham tekster å bryne seg på. Både deres egne tekster og andre viktige utdrag fra skriftens historie åpenbarer seg på de til nå blanke sidene i Sophus’ bok. Og Sophus får øynene opp for alt det fantastiske som er skrevet ned gjennom tidene, og innser hvilke viktige bidrag disse tekstene kan være – både som grunnsteiner i samfunnet vårt og som ledd i hans egen skattejakt.
Samtidig som Sophus jakter på hemmelighetene som skjuler seg i Gutenbergs verk, har han en sterk fiende med farlige medhjelpere som setter alt inn på å få tak i selve boka. Laurens Coster var nemlig også oppfi nner på Gutenbergs tid, og han følte seg snytt for æren av å ha skapt den revolusjonerende boktrykkermaskinen. Hans siste etterkommer vil ta familieæren tilbake – men da må bevisene i Sophus’ bok ødelegges …
Løsningene på gåtene i boka og fra hjelperne, får symboler til å flytte seg fra en innelåst bokside i Gutenberg-museet, for så å vise seg som skinnende gulltegn på den magiske bokpermen. Og satt sammen med løsen-ordene, setter tegnene Sophus virkelig på sporet av selve skatten. Denne kan kanskje avsløre sivilisasjonens store uløste gåter – og kanskje, hvis han kan redde seg unna de morderiske fiendene som haler innpå, vil Sophus’ reise gjennom vår skrifts historie være med på å opplyse hele vår moderne verden!
Kommentarer